TREFDAGEN VOOR DE BAKKER, BANKETBAKKER, CHOCOLADEBEWERKER & IJSBEREIDER
PERS
BROODWAY SLOTBERICHT
EXPOSANTEN EN BEZOEKERS UNANIEM ENTHOUSIAST OVER BROODWAY 2012

Kortrijk, 9 oktober 2012 – Van zondag 30 september tot en met woensdag 3 oktober vond in Kortrijk Xpo de 3-jaarlijkse beurs Broodway plaats. Na 3 jaar wachten was het opnieuw overduidelijk: Broodway is en blijft de meest gezellige en complete vakbeurs voor de volledige sector.
Gezellig druk, goede sfeer en dat kan ook niet anders als we de bezoekersaantallen bekijken: 10.884 bakkers, banketbakkers, chocoladebewerkers en ijsbereiders vonden opnieuw de weg naar hun event (zondag: 3.898-maandag :3.097-dinsdag: 2.061-woensdag:1.828 ) . Er mag dan al een lichte daling zijn in vergelijking met het verleden – die trouwens volledig in de lijn van de verwachtingen lag gezien ook de inkrimping van de markt – aan enthousiasme mankeerde het niet.

   
 

De vakmannen die een bezoek aan Broodway brengen doen dit met volle overtuiging en dat is eraan te zien. Deze afspraak mogen ze niet missen: 150 bedrijven uit de sector, voorstelling van de nieuwigheden, standen met actieve demonstraties, interessante randmanifestaties, leuk weerzien met collega’s en leveranciers,… Een must voor wie echt met zijn vak bezig is en dat vingen we ook op in de wandelgangen.

“We bezoeken Broodway omdat we hier nieuwe, kwalitatieve producten willen ontdekken; we willen ons immers onderscheiden van vooral supermarkten door steeds vernieuwend voor de dag te komen. Een bakkerszaak runnen bestaat niet alleen uit het verkopen van brood en banket; door onze grote inzet en gedrevenheid besteden we telkens opnieuw veel aandacht aan een stijlvolle etalage met vooral oog voor mooie verpakkingen. Twee jaar geleden hebben we onze winkel vernieuwd en het is ook leuk om onze partner/leveranciers hier te ontmoeten bij een gezellige babbel.” Patisserie Antoine Kathleen Mettepenningen,Hamme

“Wij hebben de beurs op woensdag bezocht en konden zo ook de bekendmaking van de winnaar van de World Chocolate Masters meemaken, een bijzondere en leuke ervaring. Als brood- en banketbakkerij is het belangrijk dat wij op de hoogte zijn van de laatste trends. Zo worden we wel bezocht door vertegenwoordigers maar tijdens de beurs zien we toch ook nog andere verpakkingen en nieuwe tendensen voor vb onze pralines. Het is ook een moment om kennis te maken met andere soorten gebak en brood. Wij zijn in alle geval tevreden over ons bezoek” Hilde Leysen, Brood en banketbakkerij Vervecken Antwerpen.

“ Als jurylid voor de World Chocolate Masters was ik sowieso aanwezig en was ik in de gelegenheid om de beurs te bezoeken. Niet alleen een mooie beurs maar ook interessant gezien ik ook enkele nieuwigheden heb ontdekt. In mijn functie als chef ben ik steeds op zoek naar zaken die bij het grote publiek nog niet gekend zijn. Bovendien wilde ik absoluut tekst en uitleg over een bepaalde machine die ik effectief ook kreeg. In de toekomst zou ik graag nog meer nieuwe (kleine) bedrijven ontmoeten die minder bekend zijn om innovatief en origineel voor de dag te kunnen komen”. Christophe Roesems, Chef, Wittamer

“De beursdeelname was voor ons een geslaagd geheel. Het organisatorische luik vooraf in samenwerking met Kortrijk Xpo is vlekkeloos verlopen - zowel voor onze merken als voor onze wedstrijd World Chocolate Masters. Broodway kon tijdens zijn openingsuren opnieuw rekenen op een mooie opkomst, wat resulteert in een gezellige drukte en wat het als standhouder interessant maakt om deel te nemen en interessante klantencontacten op te bouwen.” Frederic Janssens – Callebaut, Cacao Barry – Carma en IBC (Exposant)

     
     

RANDACTIVITEITEN BRENGEN TRENDS, VERNIEUWING EN ACTIE

In de rand van de beurs vonden ook diverse activiteiten plaats. Het seminar Stevia op dinsdag 2 oktober leerde de sector wat de mogelijkheden en beperkingen zijn van het gebruik van Stevia binnen de bakkerijsector. Gezien de ruime opkomst blijkt duidelijk dat er een sterke informatiebehoefte is vanwege de sector.
Daarnaast is de wedstrijd Innovation Award een vaste waarde geworden. De jurering van de 38 inzendingen gebeurde door 2 verschillende jury’s.
De vakjury bestaande uit leden van de pers, het onderwijs en het vak kende de vakprijs food en non-food toe.

In de categorie Food gaat de prijs naar de firma Delice uit Kortrijk voor het product ‘pralines zonder toegevoegde suiker gezoet met zoetstof uit stevia’. Zaakvoerder Jean Pierre Hauspy verwoordt het als volgt: “wij hebben enkele pralines en een truffel ontwikkeld met stevia waarbij ook rekening wordt gehouden met de wetgeving ‘zonder toegevoegde suikers’, de creaties zijn met andere woorden ook geschikt voor diabetici. De vullingen zijn gemaakt met een eigen receptuur waarbij de smaakbeleving en het caloriearme centraal staan. De smaakbeleving is in die zin vernieuwend omdat we moeten wennen aan minder suiker smaak maar wel met meer aroma in onze confiserie”

In de categorie non-food wint Peter Cnudde van de gelijknamige firma uit Beveren Leie met het apparaat ‘zip zester’. “Zeste maken is nooit een gemakkelijke taak geweest, vooral niet als er grote hoeveelheden nodig zijn. Heel jammer , ze zorgen immers voor een extreme frisse meerwaarde in vb biscuit, koekjes, confituur, pralines,… Wij stellen een oplossing voor dmv de Zip Zester die bestaat uit 2 macro rapsen en een roestvrijstalen beker om de zestes op te vangen.”

Tenslotte heeft ook de bezoeker van Broodway zijn stem uitgebracht. Zij kozen de applicatie van de firma Ranson uit Harelbeke als winnend product. Charlotte Ranson geeft een woordje uitleg: “ We hebben deze applicatie speciaal ontwikkeld voor onze klanten om gemakkelijk en snel een bestelling te plaatsen. Het is mogelijk om naast het volledige gamma te bekijken ook een overzicht te ontvangen van de lopende promoties. Daarnaast kan de klant ook inloggen waardoor hij een overzicht krijgt van alle artikelen die hij eerder bij RANSON bestelde. Ook kunnen artikelen snel worden opgezocht via de zoekfunctie. Eenmaal klaar stuurt de applicatie deze automatisch door naar de besteldienst. Een van de reden voor de ontwikkeling van deze applicatie is dat we onze vertegenwoordigers de kans willen geven om tijdens hun klantenbezoek onze promoties en nieuwe producten voor te stellen in plaats van enkel bestellingen te noteren. Daarnaast willen we ook aantonen dat we als bedrijf meewillen evolueren met de tijd, alsook dat we blijven geloven in de sector en de toekomst. Er is plaats voor vernieuwing en positieve evolutie”.
Tijdens Broodway vonden ook de preselecties plaats voor de World Chocolate Masters. Gedurende 4 dagen werd strijd geleverd op het hoogste niveau en dat bracht de nodige animo en sfeer met zich mee. 2 groepen van telkens 3 kandidaten moesten diverse proeven afleggen gespreid over 2 wedstrijddagen waarbij dag 1 was voorbehouden voor het sierstuk in chocolade (stuk moest minimaal 1 meter hoog zijn). Op dag 2 was het programma mogelijks nog zwaarder waarbij 4 opdrachten tot een goed einde moesten gebracht worden. Op het menu: pralines, een dessert op bord, een taart en het herdenken van een klassieker uit de patisserie ‘javanais’. Voor de kandidaten was het in alle geval een heuse uitdaging.

Een divers samengesteld jury bestaande uit 15 professionals beoordeelde het geheel van de wedstrijd. Dimitri Salmon, zaakvoeder van patisserie La Dacquoise uit Gozée wint de prestigieuze titel en mag volgend jaar ons land vertegenwoordigen tijdens de internationale finale in Parijs.Afspraak in Kortrijk Xpo voor de 8e editie en 20 jaar Broodway in september 2015.

Bronvermelding foto’s : Broodway, Peter Nulens, Callebaut
GRAFISCH MATERIAAL & FOTO'S


    BANNER BROODAY 2012 - hi res pdf  <
download >

Foto's in hoge resolutie zijn beschikbaar op eenvoudige aanvraag via 
broodway@kortrijkxpo.com